Tekstil sektöründe popülerliğini artıran kumaş çeşitlerinden biri de viskon kumaştır. Yumuşak bir dokuya sahip olan ve aynı zamanda dökümlü yapısı ile dikkat çeken viskon kumaş nefes alabilen kumaş çeşitleri arasında yer almasıyla da ön plana çıkar. Tüm bu özellikler kumaşın geniş bir kullanım alanına sahip olmasını beraberinde getirir. Viskon kumaş hakkında merak edilen tüm sorulara yanıt veriyoruz ve bu kumaş türünü çok daha yakından tanımanızı sağlıyoruz.
Selüloz bazlı bir elyaf türü olarak da değerlendirilebilen viskon kumaş sağlamlık ve yarı doğallık arayanlar için ideal seçeneklerden biridir. Viskon kumaşa dair merak edilen soruların yanıtları şöyledir:
Viskon Kumaşın Tanımı
Doğal selülozdan, kayın, okaliptüs ya da bambu ağaçlarından elde edilen liflerden üretilen ve yarı sentetik grubunda yer alan kumaş türü, viskon kumaş nedir sorusunun yanıtıdır. 19. Yüzyıl sonlarında geliştirilen bu kumaş türü o dönemde ipek kumaşın en iyi alternatifiydi. Eskiden rayon adıyla bilinen bu kumaş türü günümüzde viskon adıyla anılıyor. Kıyafet üretiminde de sıklıkla kullanılan viskonun ipekten daha uygun fiyata sahip olması da bu ilginin nedenlerinden biridir.
Doğal Mı, Sentetik Mi? Üretim Süreci
En sık merak edilen konulardan biri de viskon kumaşın doğal mı yoksa sentetik mi olduğudur. Aslında bu kumaş türünü doğal ya da sentetik olarak tanımlamak mümkün olmaz. Çünkü yarı doğal ya da yarı sentetik bir kumaştır. Nedeni ise üretiminde kullanılan malzemeler doğal olsa da kimyasal işlemlere maruz kalarak kumaş haline getiriliyor olmasıdır. Bu kumaş türünün üretim süreçlerinde kostik soda, karbon disülfür ve diğer kimyasallar kullanılır.
Viskon kumaşın en temel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Yumuşak ve konforlu bir kumaş türüdür. Yumuşaklığı sayesinde cilde temas ettiğinde rahat bir his bırakır.
Hafif bir yapıya sahiptir ve yaz mevsiminde terletmiyor olması nedeniyle yazlık kıyafet üretiminde sıklıkla kullanılır.
Viskon kumaşın hava geçirgenliği yüksektir. Nefes alabilen bir yapıya sahiptir ve cildin hava almasını destekler.
Görünümü oldukça estetiktir ve doğal bir akıcılığı olduğundan elbise gibi dökümlü görüntünün önemli olduğu kıyafetlerde kullanılır.
Renk tutma kapasitesi oldukça yüksek bir kumaştır. Bu özelliği renklerini uzun süre canlı tutmasını sağlar.
Dikiş makinelerine uyumludur ve her türlü dikiş tekniğine uygun bir kumaştır.
Kolay işlenebilir yapıda olması ise nakış gibi süslemelerin rahatça kumaşa kazandırılmasını sağlar.
Elektriklenmeye neden olmaz, toz çekme kapasitesi ise bir hayli düşüktür.
Viskon kumaşın dikkat çeken özelliklerinden biri yumuşaklığıdır. Yüzyıllar önce ipek kumaşa alternatif olarak geliştirilmesi ve kullanılması ise yumuşaklığından kaynaklanır. Ayrıca kıyafet üretiminde sık kullanılması da yine yumuşak olması ve hava geçirgenliğinin yüksek olması nedeniyledir. Hava geçirgenliğinin yüksek olması, sıcak havalarda ekstra terlemeye neden olmamasını beraberinde getirir.
Viskon kumaş tahmin edilenden daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Genellikle yumuşak olması nedeniyle sağlam olmadığı düşünülse de bu bilgi doğru değildir. Islandığında kumaşın lif yapısı zayıflar. Bu nedenle kırışma oranı yüksektir ancak ütü ile düzeltilmesi de uzun bir zaman ya da çaba gerektirmez. % 100 sentetik kumaş çeşitlerine nazaran daha narin bir yapıya sahip olduğunu da eklemek gerekir. Bazı üreticiler narinlik özelliğini gidermek için viskon üretim sürecinde kumaşı pamuk ya da polyester ile karıştırır.
Kullanım alanları en geniş olan kumaş türlerinden biri viskondur. Hem giyim sektöründe hem de ev tekstili sektöründe son derece yaygın biçimde kullanıldığını söyleyebiliriz. İşte bu kumaşın en yaygın kullanım alanları…
Giyim: Elbise, Gömlek, Etek
Giyim sektöründe viskon kumaş, elbise, gömlek ve etek üretiminin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Nefes alabilir yapıda olması, yumuşaklığı giyim sektöründe bu kumaşa çok sık yer verilmesini beraberinde getirir. Elbisenin yanı sıra pantolon gibi ürün çeşitlerinin üretiminde de kullanılan bir kumaştır. Erkek giyim sektöründe ise gömlek ve tişört üretiminde kullanıldığını eklemek gerekir.
Ev Tekstili: Perde, Yatak Örtüsü, Dekoratif Ürünler
Ev tekstilinde özellikle perde, yatak örtüsü ve dekoratif ürünlerde kumaşın sıklıkla tercih edildiğini belirtmek gerekir. Işığı oldukça yumuşak bir biçimde geçiren bu kumaş perde, yastık kılıfı, masa örtüsü ve koltuk şalı üretiminde yaygın şekilde tercih edilir. Aynı zamanda yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünlerinde de oldukça sık bir şekilde viskon kumaşa rastlayabilirsiniz. Bunun nedeni ise dökümlü yapısı ve hafifliğidir. Elbette kolay işlenebilen bir kumaş olması da bu nedenler arasında bulunur.
Genel olarak viskon kumaşın avantajlarını ve dezavantajlarını şu şekilde aktarabiliriz:
Avantajları
İpeksi dokuya sahip olması ve dökümlü görünümü, kumaşın en önemli avantajlarından biri olarak değerlendirilir. Ayrıca yumuşak yapısı, hava geçirgenliğinin yüksek olması da dikkat çeken avantajlar arasında sıralanabilir. Terlemeyi azaltan bu kumaş türü cilt ile temas ettiğine herhangi bir rahatsızlık yaratmaz. Renklerini uzun süre canlı tutar ve solma gibi sorunlar yaşanmadan kullanılabilir.
Dezavantajları
Tüm kumaş türleri gibi viskon kumaşın da bazı dezavantajları vardır. Bunların ilki çamaşır makinesinde yıkanması durumunda liflerinin yıpranabiliyor olmasıdır. Ayrıca uzun süre güneş ışığına maruz kalırsa yıpranabilir. Canlı renklerini muhafaza edebilmesi için mutlaka güneş ışığına uzun süre maruz kalmasını önlemek gerekir. Kırışmaya müsait bir kumaş türü olması ve ütü gerektirmesi de viskonun dezavantajları arasında yer alır. Bu kumaşın yıkanması sırasında ağartıcı özellikte deterjanların kullanılmaması önerilir.
Cilt Dostu Yönleri
Viskonun selüloz bazlı bir yapıya sahip olması nedeniyle cilt dostu olduğunu belirtmeliyiz. Cildin oksijen ile temasını kesmez. Ciltte tahrişe ya da kızarıklığa neden olmaz. Bu yönüyle hassas cilt yapısına sahip olanlar için de ideal bir üründür. Vücudu rahatsız eden kalıntılar içermediğini de eklemek gerekir. Aynı zamanda polyester kumaş gibi terlemeye sebebiyet vermez.
Dikkat Edilmesi Gereken Zayıf Yönler
Viskon kumaşın bazı zayıf yönlerinin olduğunu belirtmek gerekir. Islak olduğunda mukavemeti düştüğünden deforme olabilir. Bu nedenle çamaşır makinesi yerine elde yıkanması önerilir. Kırışmaya uygun bir yapıda olduğunu da belirtmek gerekir. Bu ise mutlaka yıkama sonrasında ütülenmesini zorunlu kılar. Çamaşır suyu ya da ağartıcı deterjan çeşitleri içermeyen malzemeler ile yıkanması tavsiye edilir.
Kumaşın zayıf yönlerinden biri de uzun süre güneş ışığına maruz kalmaması gerektiğidir. Güneş ışığı, kumaşın renklerinin solmasına ya da liflerinin yıpranmasına yol açabilir. Eğer viskon kumaştan üretilen bir kıyafet ya da ev tekstili ürünü kullanıyorsanız bakım ve kullanım talimatlarına dikkat etmelisiniz.
Öncelikle viskon kumaş satın alırken kumaşın saf mı yoksa karışım mı olduğuna bakmanızı öneririz. Viskon kumaş, farklı materyaller ile karıştırılabiliyor. Bu materyaller polyester, elastan, pamuk şeklinde sıralanabilir. Elbette saf olması ile karışımlı olması arasında pek çok fark vardır. Viskon kumaş alırken etiket bilgisine de bakmanız gerekir. Etiket bilgisinde % 100 viskon olmayan kumaşlarda karışım oranları da yazar. Aynı zamanda bazı üretici firmalar parlak görünüm ve mat görünüm seçenekleri de sunarlar.
Kumaşın kalitesinin gramajı ve dikiş sonrası formunu koruyup korumadığı gibi unsurların da dikkate alınmasında fayda olacaktır. Viskon kumaşların düşük ısıda yıkanması gerektiği unutulmamalıdır. Kurutma makinesi yerine doğal yolla kurutulması da üzerinde durulması gereken unsurlar arasındadır. Kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de düşük ısıda ütülenmesi gerektiğidir. Ayrıca kumaşın tersten ütülenmesi de dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır. Tüm bu unsurlara dikkat edilmesi, kumaşın kullanım ömrünün uzun olmasını beraberinde getirir.
Olabildiğince viskon kumaşın elde yıkanması tavsiye edilir. Su sıcaklığının 30 dereceyi aşmaması da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasındadır. Sert ve kumaşı ağartma özelliği olan deterjan çeşitlerinden uzak durulmalıdır. Ütülemede buhar modu kullanılabilir ancak ütü ve buhar ısısının çok yüksek olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kumaşın tersten ütülenmesi tavsiye edilir. Kurutma makinesinde kurutulması kumaşın hem deforme olmasına hem de yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle doğal yolla kurutulması ancak sarkma yapmaması için asılarak değil serilerek kurutulması tavsiye edilir.
Pamuk kumaşlar tamamen doğal liflerden elde edilir. Bu nedenle % 100 doğal bir kumaştır. Ancak viskon yarı sentetik bir kumaştır. Pamuk kumaş kırışmaya daha dayanıklıyken viskon daha kolay kırışır. Sonuç olarak görsel açıdan viskon daha üstünken dayanıklılık açısından da pamuk daha üstündür. Polyester ile kıyasladığımızda ise nefes alabilirlik açısından viskonun daha üstün olduğunu belirtmeliyiz. Sadece kırışmaması ve kolay yıkanması bakımından polyester viskondan daha üstündür.