Şönil Nedir?

Şönil, kendinden yapılan iplik ve bu iplikten yapılan kumaş içinde kullanılan bir isimdir. Şönil kelimesi dilimize Fransızca tüylü saçak anlamına gelen chenille kelimesinden geçmiştir. 18. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime aynı zamanda bu zamandan beri üretilip kullanılmaya başlanmıştır.

Şönil Nedir

Şönil kumaş sıklıkla tercih edilen bir türdür ve hafif tüylü ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Şönil kumaş ev tekstil ürünleri, giyim ve halı-kilim gibi pek çok alanda kullanılıyor. Şönil kumaş hacimli bir görüntüye sahiptir. Bu nedenle hem üreticilerin hem de tüketicilerin dikkatini çeken bir kumaş türüdür.

Isıtma özelliği bulunan şönil kumaşlar soğuk havalarda kullanılan ürünler için tercih edilmektedir. Kalın bir kumaş türü olmasına rağmen yumuşak yapısından dolayı hem şıklığı hem de konforu bir arada bulundurur.

Dayanıklı ve uzun ömürlü olan şönil kumaş birçok farklı ürün için tercih ediliyor. Oldukça kullanışlı yapıya sahip olan şönil kumaşlar özellikle ev tekstil ürünleri için sıklıkla kullanılmaktadır. Koltuk kumaşı olarak sıklıkla üretilen ve tercih edilen kumaş türlerinden bir tanesidir.

Şönil Kumaş Nedir?

Şönil kumaş hem tüylü hem de kadifemsi bir yüzey elde edebilmek için çekirdek iplik üstüne katlı biçimde lif yerleştirilerek imal edilen bir kumaş türüdür. Çok kullanışlı ve dayanıklı bir kumaş çeşidi olduğundan sıklıkla kullanılmaktadır. Dayanıklı ama yumuşak bir yapıya sahip olan şönil kumaş, genelde döşemelik olarak kullanılmaktadır.

Diğer kumaş türlerine nazaran daha dayanıklı ve uzun ömürlü bir yapıya sahiptirler. Şönil kumaşlar pamuklu ya da polyester olarak imal edilmektedir.

Koltuk kaplamalarında desenli şönil kumaşların kullanılması koltuklara farklı bir hava katmaktadır.

Şönil Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Şönil kumaşlar eskiden beri pek çok alanda kullanılan bir kumaş türüdür. Şönil kumaşın çok fazla tercih edilmesinin sebebi dayanıklı olmasıdır. Bu sağlam yapısı sayesinde kullanıldığı her ürün için uzun ömürlülük özelliğini sağlamaktadır. Şimdi sizlere şönil kumaşların özelliklerinden kısaca bahsedelim:

  • Şönil kumaş fiyat olarak diğer kumaş türlerine nazaran daha ekonomiktir.
  • Şönil kumaşların üretimi diğer kumaş türlerine göre daha kolay gerçekleşmektedir.
  • Şönil kumaş dolgun yüzeyi ile kendini belli eden bir yapıya sahiptir.
  • Şönil kumaşın dökülme oranı oldukça düşüktür.
  • Her açıdan kullanıcı dostu forma sahip bir kumaş türüdür.
  • Şönil kumaş canlı ve parlak bir görünüme sahiptir.
  • Her açıdan işlevsel bir yapıya sahip olan bir kumaş türüdür.
  • Her çağa ayak uydurabilecek bir kumaş türüdür bu nedenle zamansız bir parça olduğunu söyleyebiliriz.
  • Şönil kumaş çok konforlu bir dokuya sahiptir.

Şönil Kumaşın Kökeni Hakkında Bilgiler

Şönil kumaş eskiden beri kullanılan dayanıklı ve konforlu bir kumaş türüdür. Çok derin ve köklü bir tarihe sahip olan kumaş türüdür. İlk olarak Fransa’da 1780 yılında dokuma kumaşı olarak üretilmiştir. Bu kumaşın ortaya çıkma şekli şeritler halinde olmuştur. Bu kumaşları İngiltere’ye ilk ulaştıran kişi Alexander Buchanan olmuştur.

Şönil kumaşlar zamanla tüylü ve yumuşak bir kumaş haline gelmiştir. Zamanla bu kumaş türleri kilim üretimi içinde kullanılmıştır. Gün geçtikçe kumaşın kullanım alanları artmıştır. Şönil kumaş Fransa’dan sonra Amerika’da da üretilmeye başlanmıştır. Catherina Evans tarafından 1920’li yıllarda şönil kumaştan yatak örtüsü üretilmiştir.

Şönil kumaştan halılar ve koltuk örtüsü modelleri de üretilmeye başlanmıştır. Özellikle koltuk örtüleri için sıklıkla kullanılan bir kumaş türüdür. Şönil kumaşlar kullanışlı ve parlak bir görünüme sahiptirler.

Şönil Kumaş Çeşidi Nerelerde Kullanılır?

Şönil kumaşlar ilk ortaya çıktığı zamanlarda yatak örtüleri, yorgan ve halıların üretiminde kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra zamanla tekstil ürünü üretmek için kullanılan kumaş türleri arasına da dahil olmuştur.

Şönil kumaşlar zamanla daha yumuşak olarak üretilmeye başlanmıştır. Yumuşak yapısından dolayı giyim ürünleri açısından elverişli bir kumaş türü olmuştur. Ayrıca şönil kumaşlar mobilya üretiminde de sıklıkla kullanılmaktadır. Son yıllarda ise perde üretiminde bile şönil kumaşlar kullanılmaya başlanmıştır.

Hepimizin çocuk odalarında yatak odalarında ya da salonlarda severek kullandığı puf modelleri yapımında da şönil kumaş kullanılmaktadır. Yumuşak yapısı sayesinde konforu ön plana çıkaran bir kumaş türüdür.

Uzun yıllar kullanılmasında bile büyük yıpranma göstermeyen şönil kumaş mobilya kaplamasında da görev almaktadır. Büyük konfor sağlaması açısından yatak odalarında da sıklıkla kullanılan kumaş türlerinden biri de şönil kumaşlardır.

Şönil Koltuk Örtüsü Modelleri

Koltuk örtüleri, değişik amaçlar sayesinde oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bundan dolayı koltuk örtüleri birden fazla model ve renklere sahiptir. Kullanacağınız koltuk örtülerinin koltuklarınızla iyi bir biçimde uyum sağlaması gerekir.

Bazı kullanıcılar parlak olmayan mat kumaş tiplerinden hoşlanırken bazıları da tam tersi olarak parlak ve canlı olan kumaşlardan hoşlanır. Bu sebeple koltuk örtüsü firmaları farklı yapıdaki kumaşlardan koltuk örtüleri üretmektedir.

Şönil kumaşlar dayanıklılığı açısından koltuk örtüleri için sıklıkla kumaş türlerinden bir tanesidir. Hem konfor hem de uzun süreli kullanım olanağı sayesinde şönil kumaşlardan koltuk örtüleri üretilmektedir.

Şönil Kumaş Fiyatları

Şönil kumaşlar marka, kalite ve işçiliğine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenle şönil kumaş fiyatları da farklılık göstermektedir. Genel olarak baktığımızda şönil kumaşlar diğer kumaş türlerine göre daha uygun fiyatlarda satılmaktadır. Şönil döşemelik kumaş fiyatları, teknik özelliklerine ve kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Pike yapımında kullanılan şönil kumaşların fiyatları ise genel olarak sabittir.

Şönil Kumaş Temizliği Nasıl Yapılır?

Şönil kumaşlarda bulunan lekeler ilk olarak pamuklu bir havlu ile yavaş bir şekilde çitilenerek temizlenmeye çalışılır. Ancak çitileme işlemi yaparken kumaşa havluyu çok fazla sürtmeden yapmaya özen göstermemiz gerekir. Daha sonra lekenin olduğu bölgeyi bir saç fırçası yardımıyla yumuşak hareketlerle fırçalamamız gerekir. Bu yaptığınız işlem sayesinde leke yavaş yavaş kaybolur ve kumaş da zarar görmemiş olur. Son adım olarak leke yumuşak bir solvent yardımıyla temizlenir. Bu işlemleri yaptığınız halde kumaştaki lekeler hala çıkmamış ise durumu fazla zorlaştırmadan profesyonel döşeme temizleyicilerinden yardım almanız gerekir.

Sizlerde şönil kumaşlarınızı seçerken kullanacağınız ürüne göre seçim yaparak doğru ve düzgün bir kumaş tercihi yapabilirsiniz. Kullanacağınız farklı ürünlere göre şönil kumaşın özellikleri de farklılık göstermektedir. Bu farklılıkları düşünerek seçim yapmanızda fayda var. Şönil kumaşları özellikle koltuk takımlarında kullanabilirsiniz. Çok dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan koltuk takımları için ideal bir yapıya sahiptir. Geçmişten günümüze en çok tercih edilen kumaş türleri arasındadır. Koltuk takımlarınız da şönil kumaştan yana tercihinizi yapabilirsiniz. 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.