Mobilyalar Ne İle Silinir? Mobilya Temizleme Önerileri

Sehpa, masa, kitaplık ve dolap gibi hem evde hem de iş yerlerinde kullanılan mobilyanın ve eşyanın temizlenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kullanılan bez, uygulanan yöntem ve hatta suyun ısısı bile mobilya türüne göre farklı uygulamaları gerektirebilir. Özellikle lekeler çıkarılırken mobilyaya zarar vermeyecek yöntemler tercih edilmelidir. 

Mobilya Temizleme Önerileri

Mobilyalar genellikle ahşap, metal, cam, deri veya metal malzemeler kullanılarak üretilirler. Bir evin veya iş yerinin temizliği yalnızca süpürüp silme ile değil mobilyaların temizliği ve bakımıyla da ilgilidir. Özellikle ahşap mobilyaların bakımı yapılmadığında ahşabın kullanım süresi azalacak ve hoş görünümünü yitirmeye başlayacaktır. 

Türlerine göre mobilya temizleme konusunda bazı önerileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Beyaz Mobilya Nasıl Temizlenir?

Beyaz mobilyalar zamanla yıpranabilir ancak doğru bakımını yaparak bu mobilyaları uzun süre kullanmak mümkün. Çizilmenin yanı sıra sararma beyaz mobilyalarda karşılaşılabilen bir problemdir. Bunun nedeni genellikle lekelere zamanında müdahale edilmemesidir. 

Beyaz mobilyalarda leke fark edilir edilmez temizlendiğinde kimyasal kullanmaya gerek kalmaz. Aksi durumda ise görünümü düzeltmek için kullanılacak olan kimyasalların bölgesel veya tüm yüzeyde renk değişimlerine veya solmalara neden olması muhtemeldir. 

Lake Mobilya Nasıl Temizlenir?

Lake mobilyalar çabuk tozlanabilir. Tozlanan mobilyalar sağlığı olumsuz etkilerken aynı zamanda hoş bir görünüm sunmaz. Lake mobilyalar bastırmadan, nazik bir şekilde silinmelidir. 

Tozlanan mobilyaların tamamen kuru bir bez ile silinmesi tüm tozları havaya kaldırabilir. Bu nedenle öncelikle üzerinde döküntüler varsa peçete yardımıyla yavaşta alınmalıdır. Ardından çok az nemli bir bez yardımıyla silinmelidir.

Ahşap Mobilyalar Nasıl Temizlenir?

Ahşap, evin pek çok odasındaki eşyada yer verilen tasarım malzemesidir. Vitrin, kitaplık, masa, döşeme veya gümüşlük gibi pek çok mobilyada karşılaşmak mümkün. Estetik görünümü nedeniyle beğenilerek kullanılan ahşap malzemeden mobilyaların ilk günkü halini koruyabilmesi için bakımlarının düzenli yapılması gerekir. 

Ahşap mobilyanızın en büyük düşmanı sudur. Bu nedenle ahşap mobilya temizlenirken en önemli husus su ile temastan kaçınmaktır. Nemli ve yumuşak bir bez yardımıyla silinen mobilyalar kirden ve tozdan arındırıldıktan sonra kurulanmalıdır. Bu işlemden sonra balmumu ve terebentin karışımı gibi doğal uygulamalar yaparak renklerinin korunmasını sağlayabilirsiniz.

Yüzeydeki kir, leke veya tozun temizlenmesi sırasında özel ahşap temizleyiciler kullanılabilir. Düzenli şekilde ahşap temizleyicilerle bakım yapmak çiziklerin giderilmesinde de etkili olacaktır. Bu ürünler ayrıca parmak izi ve su lekeleri oluşumunu engeller. Toz ve kir oluşumunu geciktirir.

Klasik Mobilya Nasıl Temizlenir?

Klasik olarak nitelendirilen mobilyalar genellikle ceviz ağacı veya sedir ağacından yapılırlar. Sıklıkla evlerin salonlarında karşılaştığımız klasik mobilyalara yemek odası takımında ve koltukların oyma işlemelerinde yer verilir. Yatak odası takımlarında da klasik mobilyalar tercih edilebiliyor. 

Yemek odası takımlarında kullanım amacıyla bağlantılı olarak yiyecek ve içecek lekelerinin oluşması muhtemeldir. Her ne kadar ahşap malzemeden üretilen bu mobilyalardaki lekelerin çıkarılması mümkün olsa da zamanında müdahale edilmemesi lekenin çıkarılmasını güçleştirir. Bu da silme sırasında çizilmelere veya bölgesel matlaşmalara neden olacak bir durumdur. 

Klasik mobilyalarınızın düzenli tozunu almanız, uygun temizlik malzemesi seçmeniz ve yumuşak hareketlerle silmeniz önerilir. Mobilyalardaki oyma desenlere ulaşmak zor olduğundan yumuşak bir fırça ve su ile temizleme yapılabilir. Ancak ardından yumuşak bir bezle kurulanması şarttır. 

Suntalam ve MDF Kaplama Mobilyaların Temizliği Nasıl Yapılır?

Suntalam veya MDF kaplama mobilyaların temizliği yapılırken mobilyaların kenarlarının PVC yapıştırma olduğu unutulmamalıdır. Kaplama malzemeler genellikle suyu içerisine emmez. Ancak kenarlardan su sızması muhtemel olduğundan bu bölgelerin özellikle kurutulması önemlidir. Aksi halde zamanla şişme ve çürüme ile karşılaşılabilir.

Çizilmeye karşı mukavemetli olduğu bilinen lam kaplama malzemelerden üretilen mobilyalar pürüzsüz ve temiz bir bez kullanarak saf su ile temizlenmelidir. Kararma olmaması için hafif kimyasalların suya karıştırılması ve nemli bez ile durulaması yapılabilir.

Mobilya Temizliği için Pratik Bilgiler

Mobilya malzemesinin türü ne olursa olsun temizliğe öncelikle mobilyanın tozunu alarak başlamak gerekir. Tozun havaya karışmaması için malzemeyi aşındırmayacak yumuşaklıkta nemli bir bez kullanılabilir. Ardından gözünüze çarpan lekeler olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde temizliği geciktirilen bu lekeler kalıcı hale gelecek ve mobilyanın görünümünü bozacaktır. 

Temizliği yapılacak mobilyanın türüne bağlı olarak doğru ekipman kullanılması önemlidir. Örneğin yumuşak ve pürüzsüz bir bez ahşap yüzeylere zarar vermeyecektir. Zor lekelere kimyasal uygulandıysa deterjan kalıntılarının kalmasına karşın temiz bir bezle yeniden silme işlemi yapılmalıdır. Mobilya üzerindeki tozlar, lekeler veya kirler temizlendikten sonra kuru bir bez ile kalan nem alınmalıdır. 

Mobilyalar Ne ile Silinmeli?

Mobilyalarda silme işlemi gerçekleştirilirken genellikle sert cisimler ve solvent içeren temizleyicilerden kaçınılmalıdır. Mobilya yüzeylerine göre silinmesi esnasında başvurulabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Ayna ve cam yüzeyler: Leke oluşumu görülen ayna ve cam yüzeylerin kuru ve yumuşak bir bez ile silinmesi yeterli olacaktır. Ancak inatçı lekeler varsa cam bezi saf sıcak suya batırılıp iyice sıkıldıktan sonra bölge hafifçe ovularak temizlenmelidir. 

Metal kaplamalı ürünler: Metalde çizme ve çözme yapmayacak şekilde sabunlu su veya duru su ile nemlendirilmiş bez yardımıyla silinebilirler. Yüzey nazikçe ve ovalanmadan temizlenmeli ve nem kalmayacak şekilde kurulanmalıdır.

Lamine yüzeyler: Lamine yüzeylerde kullanılacak bezin pamuk esaslı olması daha uygundur. Sabunlu su ve cam temizleyici gibi hafif temizlik ürünleri kullanılabilir. Silme işlemi yukarı aşağı hareketlerle ve baskı uygulamadan yapılmalıdır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.